Vårens tredje AGFO talk handlar om hur vi producerar maten, nu och i framtiden. Gratis och öppet för alla!

I takt med ökad teknikutveckling och nya konsumenttrender uppstår nya sätt att ta fram mat på: i containrar och laboratorier, samtidigt som nya grödor tar plats på fälten.

Konsumenten efterfrågar en delvis mer växtbaserad kost, närproducerad och hälsosam. Men också billig mat. Vad innebär det för framtidens matproduktion? Hur kan producenten, oavsett om det är en lantbruksföretagare eller ett startup-bolag i staden, ta tillvara på möjligheterna? Och hur ser affärsmodellerna ut?

De nya produktionssätten kan inte kan föda världen, låter det ibland, och responsen blir att traditionellt lantbrukande är ohållbart. Men vari ligger egentligen konflikten? Vilka innovationer krävs för att säkerställa den svenska matförsörjningen och kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, småskalig och ske i städerna, laboratoriet eller på landsbygden?

Varmt välkommen när vi dyker ner i frågan under en timme!  AGFO inleder med en kort presentation kring fakta och trender. Därefter panelsamtal där publiken har möjlighet att ställa frågor. 

👉 Har du inte möjlighet att delta? Lugn! Vi filmar så att du kan titta i efterhand. 

👉 Och du! Skicka gärna in frågor till panelen här

Vårens tema för AGFO talks är Framtidens mat. En gång i månaden dyker vi ner i en fråga kopplad till temat. Har du ett uns av nyfikenhet i dig kring framtidens livsmedelskedja – ja, då ska du komma. 

Anmäl dig

Var, när, hur 

Välkommen till LRF Media plan 8, Franzéngatan 1 i Stockholm. Det ligger några få steg från t-bana Stadshagen, uppgång Hornsberg.  Frukost ingår.  Eventet är öppet och gratis för alla – men vi har begränsat antal platser så boka på studs innan de tar slut!

08:30    Frukost & mingel

09:00    Hej &  välkommen: Lovisa Madås, AGFO

09:05    Fakta & trender:  Frida Jonson, AGFO

09.25    Panelsamtal (se deltagare nedan) Moderator Lovisa Madås, AGFO

10.00    Tack för idag!

Anmäl dig

På scen

Ann-Helen Meyer von Bremen
Frilansjournalist

Frilansjournalist som skriver om lantbruk, livsmedel och mat. En av författarna bakom boken ”Makten över matkassen”. Månskensbonde - bor på en gård och har djur.

Läs mer

Sorosh Tavakoli
Grundare The Rubisco Protein Project

Entreprenör som grundade mjukvarubolaget Videoplaza. Undersöker nu hur man kan kommersialisera proteinet Rubisco med hjälp av vattenväxten Duckweed.

Läs mer

Natalie Brun Skantz
CFO, marknadschef & grundare Grönska

Grönska odlar grödor inomhus i urban miljö och året runt.  Visionen är att erbjuda så lokala grödor som möjligt till invånare i svenska städer, på sikt även i hela Norden. 

Läs mer

Julie Gold
​Biträdande Professor biomaterial Chalmers

Fokus i min forskning har alltid varit inom material för att ersätta eller regenerera kroppsdelar, alltså "biomaterial". Mitt intresse har fokus på interaktioner mellan celler och proteiner, och ytan av biomaterial. Rollen som ytegenskaper som kemiska och fysiska strukturer spelar i cellernas beteende är av särkilt intresse, eftersom vi kan använda materialytor till att dirigera cellernas öde. Ett området som är relevant är interaktioner mellan skelettmuskulatur och olika biomaterial för att odla kött.

Läs mer

Alarik Sandrup
Näringspolitisk chef Lantmännen

Agronom och näringspolitisk chef på Lantmännen, som ägs av 25 000 lantbrukare. Kan plöja, mjölka och köra betupptagare, men har de senaste 20 åren jobbat med hållbarhet, lantbruk, bioenergi och livsmedel på LRF i Stockholm och Bryssel, Jordbruksdepartementet, Lantmännen och för We Effect i Malawi.

Läs mer

Frida Jonson
AGFO

Lantbruksjournalist, bonddotter och matälskare. 

Läs mer

Lovisa Madås
AGFO

Läs mer

Vårens AGFO talks

💥15 mars, torsdagHur handlar vi maten?
Om maten och e-handeln

💥12 april, torsdag: Vilken mat behöver vi?
Om personaliserad mat och den mätbara kroppen 

💥4 maj, fredag: Hur produceras maten? 
Labbet, källaren, åkern – om framtidens produktion och affärsmodeller

💥1 juni, fredag: Hur förändras det vi äter?
Om teknikerna som förändrar vår produktion, som t.ex. Crispr/Cas9

💥14 juni, torsdag: Vilken mat väljer vi?
Att driva beteendeförändring och göra rätt val – och vad är rätt val?

Team AGFO

Lovisa Madås
lovisa.madas@agfo.se

Ansvarig AGFO. Prata med mig om samarbeten, presentationer och nya idéer. 

Kristofer Lund
kristofer.lund@agfo.se

Matentreprenör, statistikälskare, nybliven gårdsägare. Fokus i AGFO: data, analys.

Frida Jonson
frida.jonson@agfo.se

Lantbruksjournalist, bonddotter och matälskare. Fokus i AGFO: lantbruk och ny teknik. 

Peter Söderquist
peter.soderquist@agfo.se

Ingenjör i grunden. Ofta hälsosamt skeptisk. Fokus i AGFO: affärer, teknik och forskning.